Voor het jaarverslag van de Vrede van Utrecht was een beperkt budget beschikbaar, het gaat hier immers om gemeenschapsgeld dat besteed wordt aan cultuur. Er was wel behoefte aan maximaal impact bij de stakeholders in stad en provincie. Een krantvorm bleek daarvoor een pasende keuze. Het resultaat is een jaarverslag dat je niet direct weg kan leggen zonder er goed doorheen te hebben gekeken.

De Vrede van Utrecht is een cultureel programma dat opbouwt naar de viering in 2013 van het 300 jaar geleden ondertekende vredesverdrag. Dit verdrag wordt gezien als één van de belangrijkste funderingen onder het huidige Europa.

Kunst en cultuur waren destijds al van grote betekenis om tijdens de vele maanden van vergaderen de grote gezelschappen uit de diverse landen op één lijn te krijgen.

In de opbouw naar 2013 wil de Vrede van Utrecht bruggen slaan en combinaties maken tussen de verschillende culturen en cultuurbelevingen van de enorme diversiteit aan inwoners van de stad, dit alles met Vrede als overkoepelend en uiteraard zeer actueel thema.Het jaarverslag heeft tot doel om het grote contrast en diversiteit van de culturele activiteiten van de Vrede van Utrecht goed tot uiting te laten komen in de verslaglegging van het afgelopen jaar. Het grote contrast tussen activiteiten, zoals: jong versus oud, klassiek versus modern, high art versus street art en ervaring versus aanstormend talent zijn spanningsvelden die belicht worden door de hele krant heen.

Om dit te verbeelden hebben we uitsnedes van contrasterende beelden tegen elkaar gemonteerd, waardoor zeer eenvoudige maar ook speelse en krachtige beeldcombinaties ontstaan. Naast deze grote beeldpagina's loopt in chronologische volgorde een tijdslijn door het verslag met een serie kleinere afbeeldingen. Alle afbeeldingen in de krant zijn gekanteld waardoor het gevoel van een tijdslijn wordt versterkt. De krant is geheel in zwart-wit gedrukt op gerecycled papier, met een roze wikkel. Het verslag krijgt daardoor toch net dat beetje kleur wat het visueel spannender maakt en tegelijkertijd refereert naar één van de primaire huisstijlkleuren van de Vrede van Utrecht.

Een jaarverslag in krantvorm - krant-cover
Een jaarverslag in krantvorm - binnenwerk
Een jaarverslag in krantvorm - binnenwerk
Een jaarverslag in krantvorm - binnenwerk
Een jaarverslag in krantvorm - spreads
Make it real.